Atragerea vizitatorilor unui site prin Web Design

Crearea de continut nou pentru utilizatori este o provocare, insa o mai mare provocare consta in fidelizarea acestora. Daca scopul unui site web este sa ofere prin web design cat mai multe informatii despre o companie, firma, persoana etc., mai mult decat atat ar trebui sa fie gasirea cu usurinta a tuturor acestor informatii de catre utilizatori.

Vizitatorii unui site trebuie sa fie multumiti si incantati de designul unei pagini web. Ce ii determina pe acestia sa ramana cat mai mult timp pe un site web si mai mult decat atat, sa revina?

Pe o prima pozitie am clasa designul responsive. Nu incape indoiala ca este cel mai apreciat, iar aprecierea sa se transforma treptat in normalitate. Daca analizam profilul utilizatorilior unui site web, vom observa ca mai mult de 40% din traficul acestuia se obtine de pe dispozitivele mobile. Asadar, afisarea corecta a site-ului pe orice fel de dispozitiv mobil este in prezent o necesitate.

Insa un design responsive nu se refera doar la layoutul unui pagini web, ci si la continutul acesteia. Paragrafele trebuie sa fie scurte, dimensiunea fontului sa fie potrivita (de preferat cat mai mare), iar site-ul trebuie sa fie adaptat astfel incat butoanele CTA (call to action) sa fie vizibile si pe dispozitivele mobile.

O alta componenta importanta a unui site web care tine de design este lizibilitatea continutului. Continutul site-ului, in special textul, trebuie sa fie usor de citit si mai ales sa invite vizitatorul sa citeasca. De aceea, fontul ales are o mare importanta, dar si titlurile si comprimarea informatiei importante in primele paragrafe joaca un rol important in crearea unui continut captivant.

Fie ca este un site de prezentare, un magazin online sau un blog, viteza de incarcare a acestora este alt factor care determina numarul de vizitatori ai unui website. Rabdarea nu este un punct forte al multor navigatori pe Internet. De aceea, o pagina web trebuie sa se incarce in aproximativ 2-3 secunde pentru a nu fi abandonata. De obicei site-urile care se incarca greu sunt cele care dispun de mult continut foto sau video. Imaginile, in special cele lasata la dimensiuni mari, ingreuneaza incarcarea site-ului. Formatul acestora este de preferat sa fie JPEG, PNG sau GIF si nu TIFF sau BMP. Redimensionarea sau comprimarea imaginilor nu mai prezinta o problema datorita multitudinii de instrumente online care fac posibile aceste lucruri.

Un alt factor care tine de web design si care cu siguranta aduce mai multi vizitatori unui site este folosirea imaginilor si a pictogramelor intr-un mod inteligent. Acestea atrag atentia utilizatorilor, dar nu inseamna ca trebuie plasate la intamplare. Descrierile lor trebuie sa fie sugestive, iar impreuna cu un typography dinamic, imaginile sau pictogramele cu siguranta vor face un site web mai captivant.

Pentru a atrage un numar cat mai mare de utilizatori un site trebuie sa fie dinamic, prietenos – sa permita o navigare usoara si placuta, sa se incarce rapid si, bineinteles, sa ofere informatii unice.