Ce presupune procesul de web design

De multe ori, cea mai grea parte in realizarea unui site web este inceputul. Primul mic pas care trebuie facut da adesea multe batai de cap. Asta se intampla din cauza modului diferit in care gandesc web designerii. Insa, exista cateva puncte comune care pot fi atinse de catre oricine pentru a incepe procesul de web design.

Primul pas consta in intelegerea proiectului. Cum va influenta acest design publicul? Ce se urmareste prin acest proiect? Vanzarea de produse sau servicii, informarea utilzatorilor sau altceva? Ce parti implica acest tip de design? Cand va aparea proiectul final? Este important sa se respecte un termen limita.

Urmatorul pas il reprezinta documentarea orice fel de proiect ar fi. Ca este un simplu site de prezentare sau un magazin online complex, este necesara o analiza a competitorilor, a viitorilor utilizatori caruia i se adreseaza proiectul, si in plus aceasta documentare ajuta la descoperirea tipului de personalitate pe care il va avea respectivul site web. Colectarea informatiilor necesare va ajuta la conturarea scopului site-ului, ale obiectivelor acestuia si la intelegerea publicului tinta. Desigur, documentarea ajuta si la crearea unui continut unic.

Dupa o documentare profunda e necesar sa privim proiectul din afara si sa observam ce atitudine are si ce senzatie ofera. Este momentul in care incepe planificarea. In aceasta faza, un web designer va decide, impreuna cu clientul, ce tehnologii trebuie implementate. Elemente precum CMS (Content managament system) sau formularele de contact necesare se stabilesc inainte de a incepe designul unui site web.

In continuare se vor crea schitele proiectului. Fie ca se folosesc pixul si foaia, sau se creeaza direct digital, schitele vor fi nelipsite. Pana la urma, un site web reprezinta o solutie, un ajutor, o rezolvare a unei probleme, un raspuns la ceva. Designul unei pagini web se va realiza avand in minte intotdeauna unul dintre factorii cheie si anume, utilizatorul final.

Designerul, in genere, creeaza unul sau mai multe prototipuri pentru un site web. Acestea sunt de obicei sub forma unor imagini. In procesul de crearea a designului e necesara o colaborare stransa intre web designer si client.

O data ce designul grafic al website-ului a fot aprobat, dupa ce clientul este multumit, va incepe partea de programare (web development). Cu alte cuvinte incepe constructia codurilor HTML si CSS ale site-ului. De indata ce programarea site-ului este terminata ramane de facut testarea si lansarea site-ului.

Testearea unui site web este o etapa laborioasa care necesita multa atentie. Pe langa testarea acestuia pe cat mai multe dispoztive posibile, este necesara testarea site-ului pe toate browserele existente. Deseori apare problema incompatibilitatii intre un browser si o pagina web, iar pentru a evita aceste neplaceri se recomanda testarea temeinica pe orice tip de browser. Testarea unei pagini web este cruciala intrucat este aproape inevitabil sa nu apara anumite probleme si un site web care nu functioneaza bine poate afecta foarte tare compania respectiva.

Urmeaza lansarea site-ului. Desi adesea este considerat momentul final al procesului de web design, pot aparea critici si sugestii din partea utilizatorilor. Trebuie acordata o atentie mare feedbackului acestora pentru a imbunatati anumite pagini web.

In continuarea procesului de web design se va avea in vedere mentenanta site-ului, respectiv intretinerea si actualizarea continutului acestuia. In functie de tipul paginilor web: statice sau dinamice, mentenanta se va face in mod diferit. In timp ce paginile statice se pot actualiza doar daca se modifica codul sau sursa HTML, paginile dinamice pot fi actualizate online prin editoare de text chiar de catre detinatorii respectivului site web, nefiind necesare cunostintele de HTML.

Procesul de web design este foarte complex. Am analizat pasii cei mai importanti pe care ii poate urma o agentie de web design pentru realizarea unui website.