Creare site web – 10 intrebari importante

Procesul de creare site web este un proces iterativ si deloc usor. Intotdeauna, inainte sau in timpul crearii unui website, fie acesta site de prezentare sau magazin online, trebuie sa se raspunda catorva intrebari: Pentru cine este site-ul? Ce ar putea cauta pe acest site si cat de usor pot gasi ce cauta? sau Ce pot oferi in schimb vizitatorii?

Daca o a treia persoana (nu proprietarul si nici un potential client) nu poate raspunde cu usurinta acestor intrebari, inseamna ca respectivul site web nu si-a indeplinit rolul si e nevoie de cateva modificari.

Dupa raspunsurile acestor intrebari, e nevoie de intocmirea unei liste care va ajuta si va usura considerabil intreg procesul de creare site web. Sunt cateva intrebari importante, la care orice detinator al unei afaceri trebuie sa gaseasca raspunsurile:

1. Care este obiectivul final al site-ului?
Un site web care joaca rolul unei carti de vizita sau al unei brosuri va avea obiective diferite fata de unul al carui scop este generarea de vanzari. De aceea, continutul site-ului trebuie sa fie pus in valoare pentru utilizatori. Daca nu gasesc ceea ce cauta, acestia vor abandona respectivul site web.

2. Continutul scris – ce exprima si ce se intelege din el?
Desi este partea cea mai neglijata in procesul de creare site web de catre web designeri si programatori, continutul scris poate aduce succesul sau, dimpotriva, esecul unei afaceri. Designul si continutul scris trebuie sa se completeze unul pe celalalt, iar impreuna trebuie sa aduca valoare unui site web.

3. Este UX (experienta utilizatorului) placuta si intuitiva?
Aceasta se traduce printr-o navigare usoara si intuitiva, o structurare logica a site-ului. Vizitatorul trebuie sa gaseasca cu usurinta ce cauta. Filtrul de cautare trebuie sa functioneze perfect, iar categoriile in care sunt impartite produsele sau serviciile sau fie clare si logice. Respectivul site web trebuie privit din perspectiva clientului – atat textul, cat si designul sau navigarea trebuie sa il atraga pe acesta.

4. Este site-ul usor de accesat si compatibil cu diferite dispozitive si browsere?
Fiecare site web trebuie sa functioneze perfect pe majoritatea browserelor si dispozitivelor mobile pentru a nu pierde un numar important de clienti. Asadar, designul responsive este foarte important in procesul de creare site web, mai ales avand in vedere prioritizarea acestuia de catre gigantul motor de cautare Google.

5. Sunt toate caracteristicile functionale?
De la securitate, blog (daca este cazul), integrarile altor servicii, toate linkurile interne etc. fiecare dintre acestea trebuie sa functioneze perfect atat pentru administrator cat si pentru utilizator. E nevoie de o verificare periodica a tuturor functionalitatilor site-ului pentru a ne asigura ca nu exista linkuri expirate sau orice alt fel de defectiuni.

6. Au fost verificate poate paginile de baza (pagina “Despre”, pagina de contact si formularele)?
Acestea sunt cele mai vizualizate pagini ale unui site web si necesita o functionare perfecta, de aceea verificarea lor este imperioasa. De asemenea, in pagina de contact e nevoie sa se introduca numarul de telefon, adresa de e-mail, adresa fizica si o harta a acesteia din urma pentru a oferi o credibilitate mai mare site-ului.

7. A fost optimizata viteza de incarcare a paginii?
Majoritatea utilizatorilor se astepta ca un site web sa se incarce in 2-3 secunde, fiind tentati sa il abandoneze daca acesta se incarca mai greu. De aceea, imaginile necesita optimizare, respectiv redimensionare daca incetinesc incarcarea site-ului.

8. Se axeaza site-ul pe obtinerea de trafic si conversii?
Fiecare buton CTA trebuie sa fie clar si proeminent cu precadere pe paginile de aterizare (landing pages). De asemenea, e nevoie si de optimizare SEO avandu-se in vedere title tags, URL-urile, butoanele de social media, meta data, descrierile meta si cuvintele cheie cat mai relevante.

9. Cu ce raman vizitatorii dupa 5 secunde?
In 5 secunde orice utilizator al unui site web trebuie sa isi dea seama care este scopul acestuia. Intrucat atentia la detalii nu e prioritara pentru utilizatori, daca acestia nu gasesc ce cauta in 5 secunde probabil vor abanona site-ul. Iar aceste 5 secunde includ, de multe ori, si viteza de incarcare.

10. Ce imbunatatiri se pot face?
Intotdeauna e loc de imbunatatiri, fie ca sunt subiective, fie ca sunt sugestiile unor vizitatori. E nevoie de rabdare si pragmatism in procesul de creare site web pentru a deprinde cele mai bune modalitati de a transforma o simpla afacere intr-una de succes.

Aceste 10 intrebari sunt utile indiferent de tipul site-ului construit, iar daca obiectivul final este castigarea cat mai multor vizitatori si ulterior a cat mai multor clienti atunci niciuna dintre aceste etape nu poate fi sarita.