Creare site web – WordPress, o solutie mai rapida?

Pentru ca procesul de creare site web sa se desfasoare conform planului si cu resurse minime adesea apelam la WordPress – o platforma eficienta ce sustine milioane de pagini web. Pentru cei care vor sa isi deschida o afacere, WordPress reprezinta solutia optima.

Sunt multe lucruri importante pe care trebuie sa le cunoastem inainte de a derula procesul de creare site web pentru ca apoi sa le putem aplica. De la aspectul impecabil, viteza buna de incarcare si pana la designul responsive, toate acestea nu au voie sa fie ignorate.

Alegand WordPress pentru etapa de creare a unui site web adesea suntem inaintea multor web designeri . De ce? Pentru ca multi clienti nu au nevoie de solutii personalizate, ci adesea necesita un site web comun indiferent daca este un magazin online, un site de prezentare, un portofoliu sau un blog. Toatea acestea pot fi construite cu usurinta cu WordPress si cunostinte de baza despre un limbaj de programare.

In acest articol nu vom viza clientii care isi doresc un site web personalizat, ci mai degraba pe cei care au nevoie rapid de o prezenta online care sa le satisfaca nevoile si cerintele. Motivele pentru care WordPress constituie o solutie eficenta si convenabila pentru etapa de creare site web sunt cel mai adesea: timpul redus si simplitatea.

WordPress detine titlul de cel mai popular CMS (content management system) pentru un motiv: aproximativ 80 de milioane de site-uri sunt construie folosindu-se aceasta platforma. Nu degeaba multe branduri s-au bazat pe WordPress pentru site-urile lor. Cateva exemple notabile sunt TED, BBC America, CNN, The New York Times etc.

Avantajele cele mai evidente pe care le prezinta WordPress sunt:

– Este o solutie open source simpla care ofera documentari si tutoriale.

– Are o multime de pluginuri si teme ce pot fi personalizate si actualizate.

– Este o platforma puternica – permite realizarea cu usurinta a unui magazin online, a unui blog precum si a unor formulare de contact prin intermediul temelor premium si a pluginurilor.

Desi exista o multime de teme gratuite de WordPress, nu inseamna ca acestea reprezinta cea mai buna solutie daca vom incepe procesul de creare site web. Dezavantajele temelor gratuite se vor observa in lipsa suportului, a documentarii precum si a actualizarilor.

Asadar, pe termen lung, temele gratuite oferite de WordPress nu consituie o solutie avantajoasa. De asemenea, in mod evident, calitatea temelor gratuite va fi inferioara celor premium. Alegand o tema gratuita nu vom face decat sa ne bazam pe forumuri si pe sfaturile altora care le-au experimentat deja, pe cand optarea pentru o tema premium pentru constructia unui site web va aduce si beneficiul suportului si a ajutorului din partea furnizorilor.

Cum se personalizeaza un site web construit pe WordPress? In cele mai multe cazuri exista cateva etape standard:

1. In prima faza se va porni de la o idee de web design, asemenea cazurilor in care site-urile sunt construite de la zero.
2. Apoi se va crea un wireframe si un concept de desgin in Photoshop.
3. Apoi are loc convertirea PSD in sablonul HTML/CSS.
4. Se vor adauga codurile HTML/CSS la instalarea WordPress.
5. Se vor adauga elementele functionale si dinamice ale respectivului site web (de la blog, magazin online etc.).

Multi web designeri si programtori mai experimentati incep prin a crea un framework (structura de baza), aleg layoutul si functionalitatile si construiesc designul in functie de acestea lor. Este o abordare mai eficienta si mai productiva.

De ce se folosesc framework-uri atat de catre web designeri cat si de catre programatori?

Framework-urile temelor WordPress reduc considerabil timpul acordat etapei de creare site web. Asadar, acestea constituie o fundatie pentru site-ul ce urmeaza a fi realizat, careia i se vor adauga functionalitatile folosind diferite module .

Avantajele si dezavantajele folosirii framework-urilor:

– Economisim timp, sunt mai usor de programat.

– Majoritatea acestora, in special ale temelor premium WordPress, au o imensa comunitate ce ne poate ajuta sa reparam disfunctionalitatile si sa gasim rapid solutii.

– Codul scris este calitativ – CSS, HTML, functiile PHP sunt optimizate si, de asemenea, beneficiaza si de optimizare SEO.

– Costurile framwork-urilor sunt mai mari decat ale temelor premium, insa si rezultatele sunt mai bune.

– Exista limitari ce pot constitui impedimente in cazul unor concepte de design creative.

– Exista coduri inutile care pot incetini viteza unui site web daca nu sunt inlaturate.

Asadar, in cazul in care am decis ca procesul de creare site web se va desfasura folosind platforma WordPress, vom lua in considerare framework-urile pentru a ne usura si simplifica munca, dar si pentru a obtine rezultate mai rapide si mai productive.

WordPress este o platforma consistenta si puternica constituind o solutie ideala pentru crearea site-urilor intr-un timp scurt obtinand o eficienta crescuta. Insa in cazul in care ne dorim un site web personalizat, trebuie sa avem in vedere limitarile impuse de aceasta platforma.