Creare site web – WordPress vs. HTML

In procesul de creare site web exista cateva lucruri mai importante decat tipul de gazduire ales. Si avand in vedere ca exista aproape 75 de milioane de site-uri gazduite de WordPress este destul de usor sa ocolim multe alte variante fara sa stim ce au acestea de oferit. O alta alegere buna poate fi un site web creat folosindu-se HTML, mai exact ultima tehnologie pe care o ofera si anume HTML 5.

Alegerea dintre WordPress si HTML se traduce, de fapt, prin alegerea dintre comoditate si usurinta de folosire si flexibilitate. Asadar, fiecare dintre ele prezinta avantaje si dezavantaje. Gazduirea oferita de WordPress poate fi alegerea mai ieftina.

In termenii usurintei de utilizare, cu siguranta WordPress este alegerea optima. Procesul de creare site web folosind platforma WordPress va fi mult mai usor si permisiv si, deisgur, mult mai accesibil. Actualizarea continutului se poate realiza oricand si, de asemenea, si continutul dinamic (precum galeriile foto sau functionalitati de comert electronic) este usor de administrat si de controlat fara a fi necesare abilitati tehnice utile in creare unui site web cu HTML.

HTML 5 este o optiune mai flexibila decat limbajul clasic HTML si notiunile de baza de CSS. Un site web poate fi responsive si va oferi optiuni mai simple pentru optimizare SEO. Optiunile interactive de editare si modificare a documentelor pe care le include HTML 5 ofera un mai mare control asupra aspectului respectivului site web.

Crearea unui site web static care nu necesita modificari sau un continut dinamic, HTML 5 poate fi o alegere buna oferind flexibilitatea de a il personaliza. In schimb, pentru un site web interactiv ce necesita modificari dese, administrarea continutului dinamic si un blog prin care vizitatorii sa interactioneze, WordPress poate fi solutia mai buna.

Desigur, inainte de a alege una dintre cele doua variante e nevoie sa cunoastem bine obiectivele site-ului, publicul caruia i se adreseaza si felul in care vrem sa evolueze website-ul nostru.

In privinta actualizarilor, WordPress detine avantajul in fata HTML. Nu numai ca este o platforma open source care permite folosirea mai mulor limbaje de programare, dar este si o platforma prietenoasa si usor de folosit inclusiv pentru cei care nu detin cunostinte de programare. Cu alte cuvinte, procesul de creare site web este mai usor daca se utilizeaza paltforma WordPress oferind oricui posibilitatea de a administra site-ul, de actualiza blogul, de a adauga pagini web si de a face actualizari de baza.

Latimea benzii in cazul platformei WordPress va fi mai mare, in timp ce site-urile realizate cu HTML au tendinta sa ocupe mai putin spatiu.

Un alt mare avantaj pe care il prezinta WordPress consta in multitudinea de pluginuri (module de extensie) pe care le pune la dispozitie, multe dintre ele fiind gratuite. De la adaugarea marketingului prin social media, instrumente de optimizare SEO, afisarea imaginilor, imbunatatirea securizarii, adaugarea formularelor si pana la includerea clipurilor video sau multe alte optiuni se pot realiza prin folosirea pluginurilor. Desigur, unele dintre ele sunt realizabile si prin HTML, insa necesita un efort suplimentar de a scrie codul unic.

Din punct de vedere al securizarii, avantajul il detine HTML. Este mult mai greu de atacat un site web care are un cod unic de HTML, desi nu e imposibil. Prin folosirea platformei WordPress trebuie sa ne asiguram ca folosim cele mai noi pluginuri de securizare.

In ceea ce priveste procesul de optimizare SEO, alegerea optima poate fi WordPress, asta multumita pluginurilor pe care le pune la dispozitie. Abilitatea de a optimiza site-ul pentru motoarele de cautare este o caracteristica importanta a platformei WordPress. Datorita platformei de blog, optimizarea SEO este integrata. Desigur, un site web personalizat folosindu-se un cod unic HTML poate fi optimizat pentru motoarele de cautare insa e necesar sa stim toti factorii de optimizare SEO si vom petrece mai multi timp pentru a incorpora fiecare element in parte.

Dezavantajul platformei WordPress intervine in procesul de creare site web personalizat. Nu e de ignorat aspectul ca, asemenea oricarei platforme, si WordPress vine cu limitarile sale. Si desi multimea de pluginuri permite o flexibilitate si o extindere mare, sunt cateva marginiri cand vine vorba de layouturi sau de elemente de web design mai deosebite.

In concluzie, alegerea dintre HTML si WordPress se va face in functie de nevoi, de structura site-ului, dar mai ales de modificarile ulterioare. Continutul sau layoutul unui site web poate suferi mici modificari daca se foloseste HTML, in schimb ce actualizarile constante si adaugarea permanenta de continut este mult mai permisibila daca se utilizeaza platforma WordPress.