Crearea unei pagini web – cum se alege corect o agentie de web design?

Nimic nu e mai usor decat alegerea gresita – fie ca e facuta din graba, din neatentie sau din lipsa cercetarii – a unei firme de web design pentru a crea un site web sau o aplicatie web.

Dar cum se poate face alegerea corecta? Ce calitati trebuie sa indeplineasca o agentie de web design? Pe langa un raport calitate-pret cel putin satisfacator, seriozitate, talent sau creativitate, e nevoie si de o experienta vasta cumulata intr-un portofoliu care trebuie sa fie facut public. Iar impreuna cu toatea acestea recenziile si recomandarile clientilor pot sustine capabilitatea si priceperea cuvenite.

Ce trebuie sa cautam intr-o agentie de web design? Care sunt sarcinile acesteia menite sa satisfaca cele mai exigente nevoi si cerinte?

In realizarea unui site web, o agentie de web design trebuie sa aiba mereu in vedere urmatoarele:

1. Optimizarea SEO

Optimizarea pentru motoarele de cautare – aceasta nu trebuie doar sa fie familiara pentru web designeri, ci sa fie un domeniu de expertiza. Optimizarea SEO nu este un proces separat de crearea si realizarea site-ului, ci o completare foarte importanta a acestuia. Daca sitemap-ul si continutul site-ului nu reflecta cercetarile bine facute ale cuvintelor-cheie precum si o strategie bine pusa la punct a folosirii acestor cuvinte, produsele sau serviciile oferite prin intermediul unui site web vor fi invizibile in urma cautarilor naturale pe motoarele de cautare.

2. Designul responsive

Expertiza in designul responsive este o alta cerinta de care trebuie tinut cont in alegerea firmei de web design. Designul dinamic nu este un moft, nici macar un atu, ci in prezent el reprezinta o necesitate. Fiecare prezenta in online trebuie sa fie vizibila pentru orice fel de dispozitiv. Avand in vedere numarul ascendent de utilizatori de tablete si de smartphone-uri, un site web sau o aplicatie se va crea in primul rand cu gandul la ei.

3. Experienta utilizatoului (UX)

Expertiza in domeniul experientei utilizatorului (UX) este un alt criteriu eliminatoriu in procesul de alegere optima a unei agentii de web design. In timp ce optimizarea pentru motoarele de cautare va aduce vizitatori pe un site web, UX este elementul care ii va mentine si ii va converti pe acestia in clienti.

Experienta utilizatorului reprezinta un set de tehnici de web design menite sa atraga vizitatorul, sa ii usureze navigarea si sa il determine pe acesta sa actioneze. Este, cu alte cuvinte, modul in care se simte navigand pe un website. Aceste tehnici de web design apar in fiecare dintre aspectele unui site, fie acesta site de prezentare, magazin online sau aplicatie web. Navigarea, continutul, layoutul trebuie create in special pentru a ii usura si a face mai placuta intreaga experienta a utilizatorului in accesarea si folosirea unui proiect de orice tip ar fi acesta.

4. Project management

Priceperea in project management este un criteriu important pe care trebuie sa il indeplineasca o firma de web design. Intrucat constructia unui site web este un proces complex, comunicarea si sarcinile fiecarui membru al echipei trebuie sa fie foarte precise si foarte bine puse la punct. Pentru ca un proiect sa fie finalizat la timp si cu resursele impuse, organizarea este mai mult decat importanta.

De la documentare, analiza pietei si a competitorilor si pana la procesul de web design cu tot ce cuprinde acesta (designul grafic, implementarea sa, testarea si lansarea site-ului), toate etapele trebuie bifate cu grija de membrii echipei. Managerul de proiect este cel care realizeaza puntea dintre client si designer si/sau programator. O buna comunicare cu acesta va duce la o colaborare fructuoasa si inevitabil la crearea unui site web mult dorit.

5. Copywriting

Serviciile de copywriting nu vor fi lasate deloc la urma. O companie de web design care se respecta va avea in echipa sa cel putin un copywriter intrucat intelegerea importantei continutului atat pentru motoarele de cautare, cat si pentru utilizatorii Internetului este imperioasa. Multe agentii de web design ignora importanta continutului scris. Un site web, prin crearea continutului, trebuie sa bifeze functii diverse: de la informare, divertisment, autoritate si pana la determinarea vizitatorilor sa actioneze intr-un anumit fel. In loc de a genera profit, un site sarac in continut va plictisi si va inlatura clientii.

6. Servicii complete

Un avantaj major pentru o firma de web design il constituie oferirea tuturor serviciilor intr-un loc. De la realizarea logo-ului, a respectivei pagini web si pana la optimizarea acesteia pentru motoarele de cautare, e de preferat ca toate etapele sa fie parcurse de aceeasi echipa intrucat se poate cuantifica mai usor munca in ansamblu decat pe bucati.

Asadar, alegerea ideala a unei firme de web design nu este deloc un proces usor necesitand multe cercetari si analize. Dar inainte de a incepe acest proces e nevoie ca viitorul proprietar al site-ului, respectiv detinatorul unei afaceri, sa aiba niste obiective bine definite atat pe termen scurt cat si pe termen lung pentru a sti exact ce sa ceara si ce asteptari sa aiba de la o companie de web design.