Crearea unui site web – Pasi importanti in web design

Inainte de constructia unui site web e necesara alocarea unui timp pentru analiza aprofundata, planificarea dar si proiectarea acestuia. Pasii de neevitat in crearea unui site web sunt: definirea proiectului, analiza competitiei si a audientei, planificarea site-ului si a continutului sau, documentare si procesul de web design si ulterior promovarea site-ului.

crearea unui site web1. Definirea proiectului
Nu se poate executa realizarea unui site web fara a defini intreg proiectul. Aceasta presupune o intelegere si o stabilire clara a obiectivelor afacerii si a scopului continutului website-ului. Obiectivele afacerii vor fi, in mare masura, in stransa legatura cu publicul caruia ii este adresat continutul respectivului site web.

2. Analiza competitorilor si a publicului tinta
Analiza dinaintea realizarii unui site web presupune: studierea competitorilor si a publicului tinta – mai exact a nevoilor si cerintelor acestuia. Fara a sti cu exactitate cine sunt competitorii, ce ofera acestia, ce preturi practica si chiar cine sunt clientii acestora este greu de intrat pe piata, daramite de a concura cu acestia. Cunoasterea in detaliu a tehnicilor si metodelor folosite de acestia vor ajuta la etapele planificarii viitorului site web. Totodata, publicul este un factor important de care trebuie sa se tina cont pentru a crea un site pe masura asteptarilor sale.

3. Planificarea site-ului si a continutului
In planificarea site-ului se vor parcurge mai multe etape: de la stabilirea publicului, a scopurilor si obiectivelor afacerii, colectarea datelor si a informatiilor si pana la stabilirea designului si a functionalitatilor respectivului site web, impreuna cu implementarea acestora.

4. Documentarea
De indata ce se cunosc cu exactitate si sunt bine definite obiectivele afacerii si profilul utilizatorului tinta, va incepe etapa de documentare. Documentarea presupune colectarea informatiilor care vor defini afacerea care va fi reprezentata de respectivul site web, dar si a informatiilor necesare pentru crearea designului.

5. Procesul de web design
Procesul de web design va incepe in momentul in care cele de mai sus sunt deja cunoscute. Fara o planificare corecta, designul unei pagini web si implementarea pot lasa senzatia de incoerenta si diletantism. Pentru obtinerea unui aspect placut, a unei organizari corecte si a unei functionari perfecte a site-ului trebuie cunoscute si aplicate regulile de baza de web design.
Pe langa aspectul atractiv al site-ului se vor urmari si organizarea buna a continutului acestuia si, bineinteles, satisfactia vizitatorilor prin gasirea si folosirea informatiilor cautate pe acel site web. In web design este esential echilibrul dintre aspect, functionalitate si performanta.

Tot in aceasta etapa – de altfel si cea mai laborioasa – se va stabili raportul dintre continutul vizual si cel scris. Mentinerea unui echilibru intre elementele vizuale (imagini, elemente grafice, clipuri video etc.) si continutul de text este esentiala astfel incat vizitatorul acelui site web sa nu aiba senzatia de monotonie.

Nu este o surpriza faptul ca impactul vizual se creeaza prin forme, culori si contraste puternice. De aceea, rolul multor web designeri este de a gasi echilibrul perfect intre senzatiile vizuale si informatii, mai exact formula perfecta de organizare a continutului unui site web astfel incat acesta sa devina captivant pentru vizitatori.

Structura unui site web se realizeaza in principiu in functie de obiectivele dar si de subiectul afacerii pe care o reprezinta. Indiferent de tipul afacerii, orice site, fie ca este site de prezentare, magazin online sau blog trebuie sa ofere vizitatorilor informatii cu privire la ce pot gasi, cu ce ii pot ajuta, ce sentimente le vor trezi si ce pot face in continuare pe acel site web.

Un principiu important de web design este acela de a trezi emotii si sentimente vizitatorilor. Prin mentinerea simplitatii, prin folosirea unor elemente vizuale puternice (portrete fotografice de dimensiuni mari, de exemplu), prin parallax scrolling, prin animatii si nu in ultimul rand prin culori si printr-un continut valoros si unic, orice site web va capata o personalitate aparte si va starni cel putin curiozitatea utilizatorilor, daca nu si buna dispozitie a acestora.
De indata ce a fost creat designul unui site web, e nevoie de implementarea cu atentie a acestuia pentru a obtine o functionare perfecta. Desigur, lansarea site-ului nu se face fara ca acesta sa nu fie testat. Compatibilitatea cu dispozitivele mobile si cu majoritatea tipurilor de browser este o necesitate pentru a putea spera la un numar maxim de vizitatori si clienti.

6. Promovarea site-ului

Aceasta constituie o etapa nesfarsita. Promovarea unui site web este o campanie continua care necesita o strategie bine pusa la punct. Retelele de socializare, optimizarea SEO, crearea de continut nou constant, comunicate de presa, anunturi de publicitate (Google AdWords) si multe alte metode sunt necesare pentru a obtine o vizibilitate sporita atat de motoarele de cautare cat si in randul vizitatorilor sau a potentialilor clienti.

In concluzie, crearea unui site web nu presupune doar scrierea unui cod HTML si crearea unor pagini web care sa aiba o vaga legatura una cu cealalta, ci presupune o privire de ansmablu a intregului proces: de la definirea proiectului si a obiectivelor, analiza concurentei si a publicului, documentarea, crearea designului si pana la promovarea site-ului.

Daca sunteti interesati de crearea unui site web si cautati servicii web design nu ezitati sa ne contactati pe chat sau folosind formularul de contact