Cum alegem gazduirea web?

Presupunem ca avem deja realizat un site de prezentare, un magazin online , un blog sau un catalog online, insa nu ne-am decis asupra gazduirii sale. Alegerea tipul de gazduire web poate fi dificila intrucat sunt multe companii care ofera gazduire ieftina sau chiar gratuita. Desi tentatia de a alege gazduire web gratuita e mare aceasta poate impune anumite limite.

Care sunt factorii esentiali de care trebuie tinut cont inainte de a alege gazduirea website-ului:

– Determinarea nevoilor unui website sau ale unui magazin online. Daca scopul realizarii website-ului nu este obtinerea unei rate de conversie buna si de a castiga cat mai multi clienti, atunci intr-adevar, ne putem permite sa riscam optand pentru gazduire gratuita.

– Analiza evolutiei companiei sau firmei pe care o detinem. Daca este o afacere care se extinde rapid iar numarul vizitatorilor creste de la zi la zi e posibil ca gazduirea aleasa initial (daca este gratuita) sa ne impiedice in a transfera website-ul de la o gazda initiala la alta.

– Intelegerea celor trei tipuri de gazduire si alegerea celui potrivit pentru website-ul nostru: Shared servers (resursele serverului vor fi impartite cu alte site-uri, de aceea nu sunt recomandate pentru gazduirea unui magazin online), virtual servers (ofera o stabilitate mai mare fiind potrivite afacerilor mici si mijlocii care au la baza comertul electronic, dar nu au un numar foarte mare de vizitatori) si dedicated servers (asa cum le spune si numele sunt cele care gazduiesc un singur website si sunt recomandate companiilor mari sau corporatiilor care beneficiaza de un trafic mare).

– Explorarea si testarea optiunilor de suport – este un factor foarte important in alegerea tipului de gazduire.

– Analizarea companiei care ofera gazduirea: preturile pe care le practica nu spun intotdeauna totul despre serviciile pe care le presteaza. De cele mai multe ori, recenziile si recomandarile dau nota distinctiva unei companii prestatoare de servicii.

– Compararea caracterisiticilor fiecarui tip de gazduire: ne va ajuta foarte mult in alegerea optima mai ales daca am hotarat dinainte ce fel de gazduire ne trebuie. Caracteristicile principale care fac diferentele sunt: spatiul de pe disk, certificarea SSL, numarul de domenii permise si latimea benzii.

– Testarea vitezei de conectare este un alt factor esential in alegerea gazduirii web potrivite. Timpul de raspundere al serverului depinde adesea de latimea benzii (daca un server ofera latime de banda infinita este posibil sa gazduiasca cat mai multe pagini web, iar asta va avea un impact negativ asupra vitezei de conectare).

Este recomandata testarea unui website sau chiar a mai multora dintre cele gazduite de serverul care credem ca ni se potriveste pentru a putea stabili daca am facut alegerea corecta.