Cum se creeaza o afacere online de succes

Crearea unei afaceri online de succes poate fi o provocare chiar si pentru un antreprenor cu experienta. Realizarea unui site web pentru o afacere online necesita parcurgerea unor pasi esentiali, iar ulterior, orice pagina web poate suferi modificari si imbunatatiri intrucat competitia este acerba in majoritatea domeniilor.

Un site de prezentare sau un magazin online trebuie sa creeze o prima impresie uluitoare. Vizitatorii se decid in cateva secunde daca le place sau nu un anumit site web. Aici un rol important il joaca linia de design aleasa. Aspectul conteaza enorm, dar este completat de experienta utilizatorilor. De aceea, folosirea inteligenta a cat mai multor imagini de calitate si elemente vizuale este un prim pas sigur pentru succesul afacerii online.

Intrucat vizitatorii unei pagini web isi amintesc aproximativ 80% din continutul vizual si circa 20% din ceea ce citesc, e esential ca inca de pe prima pagina a site-ului, fie ca este site de prezentare sau magazin online, vizitatorii sa gaseasca informatii noi, surprinzatoare structurate intr-un mod cat mai captivant.

O afacere de succes poate incepe cu o idee unica. Comercializarea de produse sau servicii noi – pe care cumparatorii inca nu stiu ca le-ar fi de trebuinta – ar putea fi un inceput bun. Asta presupune ori extinderea afacerii, ori inceperea uneia noi. Extinderea se va face in limita impusa de numele domeniului ales. Daca un site web destinat comertului dispune de un nume distinct, nu este indicat sa se extinda afacere prin adaugarea de servicii care nu sunt tangentiale cu domeniul ales.

Alt element de maxima importanta este sloganul ales. Acesta trebuie sa fie original, unic si convingator. Desigur, intregul brand construit se va pastra in realizarea unei pagini web. Insa numele companiei, logo-ul si sloganul acesteia necesita consecventa pentru mentinerea si castigarea increderii clientilor.

Inca de la prima accesare a unui site, vizitatorii isi pot forma o opinie clara despre o companie de indata ce vad pagina “Despre noi”. Mai mult decat designul unui site web, aceasta pagina reflecta imaginea companiei. Este o carte de vizita mult mai complexa. Este o pagina datorita careia rata de conversie a site-ului poate creste considerabil.

Crearea si mentinerea unui blog al site-ului sau al magazinului online este un alt pas important pentru atingerea succesului unei afaceri. Contintul unic si proaspat al unui site este un factor pozitiv de optimizare pentru motoarele de cautare si in acelasi timp poate creste numarul vizitatorilor cu pana la 50% mai mult. Asta presupune redactarea unor articole unice, creative, informative in mod constant si mai ales permiterea utilizatorilor de a-si spune parerile prin formulare de feed-back atat despre continut cat si despre produsele sau serviciilecare se gasesc pe respectivul site web.

Nici strategia de SEO nu trebuie lasata deoparte. Toate elementele care tin de SEO trebuie exploatate la maximum de catre detinatorul oricarui site web. Incepand cu folosirea cuvintelor-cheie (in titluri si in continut), optimizarea imaginilor, folosirea continutului video, optimizarea pentru mai multe canale sau retele de socializare, obtinerea de backlinkuri si pana la optimizarea vitezei de incarcare, toate aceste metode trebuie aplicate in mod constant pentru obtinerea unui rank page multumitor.

Alt factor care poate determina succesul unei afaceri online il reprezinta securizarea site-ului. Increderea potentialilor cumparatori trebuie castigata inca dinainte de a accesa un site web. De aceea, certificatele de tip SSL, platformele de e-commerce care sunt sigure se impun mai ales in cazul magazinelor online sau a site-urilor care colecteaza datele cumparatorilor. Datele cu caracter persoanal ale cumparatorilor sunt si vor fi un subiect sensibil mereu. Este important ca acestia sa se simta in siguranta inainte de a achizitiona un produs sau un serviciu online.

Am analizat cativa factori care influenteaza succesul, sau, dimpotriva (daca nu sunt luati in considerare), esecul unei afaceri online. Nici o afacere nu va deveni profitabila peste noapte, dar treptat, acordand atentie celor de mai sus, drumul spre succes va deveni deja mult mai accesibil pentru orice antreprenor.