Elementele fundamentale in designul unei site

Designul unui site web poate face diferenta intre un site de calitate si unul mediocru. Elementele constituitive ale site-ului difera de la un site la altul, insa cele fundamentale necesita respectarea cu strictete pentru a obtine rezultatele propuse.

Vom enumera cateva dintre elementele cruciale de web design de care se va tine cont in constructia oricarui site:

• Pe primul loc vom situa spatiul, sau mai bine spus designul aerisit – un element important care permite inteligibilitatea continutului unei pagini web. Este esential ca pagina sa nu fie prea incarcata si sa se pastreze aceleasi proportii intre texte, imagini si alte elemente grafice (butoane, pictograme etc).

• Navigarea simpla si cursiva este alt element de web design care nu are voie sa fie trecut cu vederea. Un site se remarca de multe ori prin identificarea cu usurinta a sistemului de navigarea si prin usurinta de utilizare. De asemenea, meniul unui site web necesita simplitate care se dobandeste prin folosirea a nu mai mult de opt linkuri interne. Cu cat mai usoara este navigarea pentru utilizator, cu atat va petece mai mult timp pe un site. Utilizatorii vor dori sa stie intotdeauna unde se afla cat navigheaza pe un site web, cum se pot intoarce si mai ales indicatiile (in cazul in care interfata este mai complicata sau neobisnuita).

• Pagina “Despre” sau “Despre noi” trebuie sa comunice utilizatorilor cine se afla in spatele site-ului si cu ce se ocupa acesta. N-are voie sa fie vaga, anosta sau foarte curpinzatoare. Totodata, aceasta pagina poate include marturiile clientilor si povestile de succes ale companiei. Rolul acestei pagini web este pur informativ, dar in acelasi timp poate servi ca o portita catre pagini asemanatoare sau chiar pagini de social media. Realizarea in mod corect a paginii “Despre” poate da brandului o persoanalitate aparte, mai ales daca se folosesc fotografii sugestive.

• Alt element esential in contructia unui site web este pagina de contact. Fie ca se gasesc in antetul site-ului – in navigarea primara – sau pe o pagina separata, datele de contact ale unei comapnii nu au voie sa lipseasca de pe niciun site. Multe site-uri detin aceste date (numar de telefon, adresa de e-mail sau un formular de contact) in fiecare pagina statica a respectivului site web. Este o strategie buna de a atrage clientii si de a oferi legitimitate afacerii. Iar, pe de alta parte, aceste date trebuie sa fie foarte vizibile.

• Butoanele CTA (Call To Action) sau casuta de autentificare reprezinta elemente din ce in ce mai importante pentru majoritatea site-urilor. Intrucat un site web este un portal catre o actiune, fie ca este vorba de vanzari, obtinerea sau colectarea de informatii, asigurarea acestor actiuni se va face prin butoanele CTA cat mai vizibile. Plasarea lor nu se va face la intamplare, iar culorile acestora trebuie sa fie contrastante si atragatoare.

• Pentru site-urile mai complexe (cum ar fi cele care contin baze de date) sau pentru magazinele online, un element crucial il reprezinta filtrul de cautare si de sortare. Acesta se va gasi, in genere, in partea de sus a primei pagini web a unui site, in dreapta.

• Alte elemente fundamentale de web design se vor gasi in antetul site-urilor reprezentand date informationale. Asemenea unui meniu, subsolul unui site web (footer) poate contine linkuri catre retele de socializare, bloguri etc. chiar daca se regasesc si in alte pagini ale site-ului. Este un mod bun de a crea o mai buna conexiune cu utilizatorii.

• Nu in ultimul rand vom clasa imaginile – poate cel mai important element de web design de care se va tine cont in constructia unui site. Nu mai este o surpriza faptul ca imaginile si elementele vizuale ale unui site web sunt cele care capteaza atentia utilizatorilor si care, pana la urma, ii pot determina pe acestia sa actioneze. Pentru o utilzare inteligenta a imaginilor e nevoie de un fotograf sau ilustrator priceput.

• componenta de web design care este de multe ori ignorata este fontul ales. Pare un detaliu, dar este un detaliu care de multe ori face diferenta intrucat orice text de din contitnutul unui site web trebuie sa fie inteligibil si lizibil.

Chiar daca elementele de design sunt mult mai numeroase, pentru a construi un site web productiv, componentele de mai sus, implementate corect, vor putea face o diferenta. Alocarea spatiului cuvenit intre componentele de design, navigarea simpla si cursiva, paginile “Despre” si “Contact”, butoanele CTA, filtrul de cautare si de sortare, subsolul informational, imaginile si fonturile sunt elementele de baza ce fac parte din designul unui site web reusit.