Realizare magazin online – Importanta designului responsive

Fie ca se alege un magazin online creat pe baza unui template, fie ca se doreste un magazin online personalizat, designul acestuia are un rol major in realizarea acestuia. Designul va pemite proprietarului magazinului sa personalizeze continutul, dar si alte elemente specifice unui site web destinat comertului electronic.

Ce inseamna web design dinamic?

Dinamismul unui site web permite adaptarea tuturor formelor de media digitala. Pe scurt, este un design responsive care permite accesarea si intrebuintarea unui site folosind orice fel de dispozitiv mobil. Layoutul respectivului site este adaptat in functie de display in asa fel incat sa se afiseze in mod corect si atragator pe orice ecran folosit.

In timp ce unii web designeri se zbat sa creeze mai multe versiuni ale unei pagini web tocmai pentru a capata un design responsive, se poate crea un design responsive inca de la realizarea site-ului, fie ca este site de prezentare sau magazin online.

De ce este important un design responsive pentru magazinul online?

In era digitalizarii, designul dinamic (sau responsive) nu este important, este crucial. Un site web trebuie sa poate fi accesat de oriunde si oricand. Lipsa unui design dinamic duce la pierderea unor clienti valorosi. Daca din ce in ce mai multi cumparatori prefera achizitionarea online a produselor sau a serviciilor, un magazin online trebuie sa vina in intampinarea acestora permitandu-le sa aleaga in ce moment vor, folosind orice dispozitiv doresc pentru achizitionarea produsele necesare.

Designul responsive nu mai este un atu, ci o necesitate. Incepand cu data de 21 aprilie, Google anunta ca va modifica algoritmii de cautare si de sortare in favoarea site-urilor create cu design dinamic: “Incepand cu 21 aprilie, vom extinde folosirea dispozitivelor mobile ca un factor decisiv de pozitionare pe motoarele de cautare. Aceasta modificare va afecta cautarile de pe dispozitivele mobile in toate limbile din intreaga lume si va avea un impact semnificativ pentru rezultatele cautarii. In consecinta, utilizatorii vor gasi mai usor rezultatele relevante si de calitate care sunt optimizate pentru dispozitivele lor.”

Asadar, foarte curand anumite pagini web construite fara un design dinamic vor fi penalizate prin neafisarea acestora in paginile de rezultate, indiferent daca corespund sau nu cautarilor prin folosirea cuvintelor-cheie de catre potentialii vizitatori. Putem spune ca un site va dispune de optimizare SEO prin designul responsive care il defineste. Intr-adevar, acesta va deveni un factor esential de optimizare pentru motoarele de cautare. Imposibilitatea de a accesa un site web de pe orice fel de dispozitiv va deveni curand un handicap al acelei afaceri.

Cum ii ajuta designul responsive pe cumparatori?

Accesibilitatea, aspectul si functionalitatea unui website sunt esentiale. Incepand cu usurinta de a gasi un magazin online pe motoarele de cautare si pana felul in care acesta functioneaza, determina, in mare masura, decizia de cumparare a utilizatorului. Orice cumparator va fi atras, sau dimpotriva, va simti o repulsie fata de aspectul magazinului. Inca de la accesarea primei pagini web a magazinului, acesta va decide daca va continua procesul de cautare si achiztionare a produsului sau serviciului dorit sau daca il va abandona.

Adesea, telefoanele sau in general, dispozitivele mobile se folosesc in scopuri comerciale. De exemplu, rezervarea unei mese la un restaurant sau a unei camere de hotel adeseori se fac folosind telefoanele mobile. Este esential ca acele site-uri web sa fie gasite rapid, altfel companiile respective vor suferi prin pierderea unor potentiali clienti si implicit prin pierderea vanzarilor.

Anul acesta mai multe de 20% dintre cautarile pe Google au fost facute folosind dispozitivele mobile. De-a lungul timpul dispozitivele mobile au devenit indispensabile pentru folosirea retelelor sociale, verificarea si trimiterea e-mailurilor sau pur si simplu pentru a naviga pe Internet.

Realizarea unui design dinamic nu presupune doar ajustarea rezolutiilor pentru diferite ecrane si folosirea redimensionarii imaginilor, ci o noua modalitate de a gandi designul unui site web.

In concluzie, designul responsive al unui magazin online va ajuta la cresterea traficului, cresterea satisfactiei cumparatorilor si implicit la cresterea ratei de conversie. Un procent foarte mare de utilizatori declara ca un site web care nu functioneaza bine pe dispozitivul mobil indica faptul ca afacerea pe care o reprezinta nu este de incredere. Deci, un design dinamic ofera cu siguranta o mai mare credibiliate unei afaceri.

In articolele ce urmeaza veti putea afla ce alte elemente sunt indispensabile in procesul de realizare a unui magazin online de succes.