Realizare magazine online – Modalitati de plata

Metodele de plata pentru produsele si serviciile achizitionate de pe un site web destinat comertului electronic pot fi diverse. De fapt, cu cat sunt mai multe, cu atat cresc sansele ca mai multi cumparatori sa opteze pentru serviciile oferite de acel magazin online.

Vom enumera cele mai frecvente modalitati de plata utilizate de proprietarii magazinelor online mari si mijlocii.

• Prima modalitate de plata online, poate si cea mai clasica este ordinul de plata. E just ca necesita un drum la banca de catre cumparator pentru a completa acest ordin de plata, astfel transferandu-se suma de bani din contul cumparatorului in cel al beneficiarului (proprietarul magazinului). Incasarea banilor se va face asemanator, cerand un extras de cont de la banca prin care se va verifica efectuarea platii.

• Ramburs, alta metoda veche si sigura de plata este adoptata de orice site web destinat comercializarii de produse sau servicii. Produsul achizitionat se trimite prin posta sau alte metode de curierat si plata se efectueaza la primirea produsului. Se va percepe o taxa de curierat. Reprezinta o modalitate sigura de achizitionare online si din acest motiv inca este practicata de toate magazinele online.

• Plata cu cardul necesita doar acces la Internet si un card pe care sa existe suma de bani destinata achizitionarii. Nu se percepe niciun comision. Este poate cea mai comoda si cea mai des intalnita modalitate de plata, iar un inconvenient poate aparea in momentul in care cumparatorul detine un card emis de o banca mica neacceptata de catre procesatoarele de plata online. Cardurile emise sub siglele Visa si MaserCard sunt, cu siguranta, acceptate.

• Online banking sau Internet banking reprezinta o metoda de plata care permite urmarirea tuturor transferurilor sau incasarilor in orice moment al zilei. Cu alte cuvinte reprezinta un cont bancar administrat online. Aceasta metoda permite clientilor bancilor sa deruleze operatiuni bancare 24 de ore din 24, 7 zile din 7 fiind necesar doar accesul la Internet. Singurul inconvenient ar fi perceperea unui comision lunar. Pentru a creste nivelul de securitate in privinta tranzactiilor online, cumparatorul poate solicita bancii aplicarea unei limite a sumei acordate tranzactiilor zilnice. Tot in scopul asigurarii sigurantei se recomanda verificarea autorizarii si auditarii bancii, precum si verificarea certificarii serverului bancii.

• Pay Pal este o companie detinuta de eBay si este o metoda alternativa de plata adoptata de multe site-uri de e-commerce. Presupune adaugarea unui buton pe pagina de checkout, iar pentru cumparator e nevoie de un cont de PayPal. Un avantaj al acestei modlitati de plata il reprezinta asigurarea retrunarii sumei in cazul in care produsele sau serviciile achizitionate de pe respectivul site web nu au ajuns in posesia cumparatorului. In acelasi timp nu exista costuri suplimentare pentru deschiderea sau administrarea acestui cont de PayPal. Totodata, ofera cumparatorului o siguranta sporita, fara a fi nevoie de introducerea datelor la fiecare achizitie, in acest modu tranzactiile facandu-se fara niciun risc pentru niciuna dintre partile participante la procesul de achizitionare.

• O modalitate mai putin folosita, dar utila este plata prin SMS. Un site web care ofera servicii contra cost poate implementa cu usurinta aceasta metoda, intrucat nu necesita decat detinerea unui telefon mobil functional de catre cumparator. Se administreaza foarte usor si de asemenea, il scuteste pe prestatarul serviciilor de emiterea facturilor, facturarea realizandu-se de catre operatorii de telefonie mobila. Desigur, costul serviciilor nu poate fi foarte mare.

Reamintim ca, pentru a acoperi toate nevoile cumparatorilor, adoptarea mai multor metode dintre cele mentionate mai sus este esentiala. Posibilitatea de a alege modalitatea preferata de plata de catre orice cumparator este un atu pentru orice magazin online.

De asemenea, achizitionarea produselor sau serviciilor comercializate prin intermediul unor pagini web necesita verificarea reputatiei si sigurantei acestora. Este important ca magazinele online sa fie securizate prin certificatele SSL. Se poate verfifica cu usurinta URL-ul respectivului site web care trebuie sa inceapa cu https si sa indice un lacat inchis sau o cheita. Aceste semnale asigura criptarea si securizarea schimbului de informatii dintre client si respectivul website, acesta prezentand o mai mare credibilitate pentru cumparatori.

In procesul de creare si realizare a unui site web de e-commerce se va acorda o atentie deosebita unor elemente care il pot face inca de la lansare un site productiv si preferat de catre cumparatori in detrimentul competitorilor carora le lipsesc. Printre aceste elemente constituitive ale magazinelor online amintim: modulul de newsletter, modulul de chat online, introducerea reducerilor pe baza de cupoane, introducerea sistemului de wishlist sau de promotii precum si atasarea unui blog.

Insa despre alte componente utile si distinctive de care trebuie tinut cont in procesul de realizare a unui magazin online de succes vom vorbi in articolele viitoare.