Servicii de Web Design – Crearea unui site web eficient

Cum se creeaza un site web eficient?

Prima pagina a unui site web reprezinta sau ar trebui sa fie o invitatie lansata vizitatorilor. Aceasta trebuie sa le atraga dar si sa le retina atentia vizitatorilor. In timp ce traficul crescut poate fi obiectivul unui site web, nu putem ignora importanta conversiilor iar daca acestea nu au loc conform planului, e cel mai probabil ca designul site-ului sa nu fie atat de eficient.

Dar cum poti obtine un site eficient cu un web design uluitor care sa mentina vizitatorii pe pagina pentru mai mult timp? Cum gasesti companii care ofera servicii de web design ce vor corespunde nevoilor si cerintelor tale? Va trebui sa alegi din zeci sau sute de firme din acest domeniu. Dar, inainte de asta, trebuie sa iti stabilesti cu grija obiectivele care sa fie masurabile, precum si publicul tinta caruia i se va adresa site-ul tau.

Principalul obiectiv va fi, de cele mai multe ori, obtinerea unui web design care sa fure ochii vizitatorilor. Insa acest obiectiv este nul daca nu te asiguri ca site-ul tau dispune de destula latima de banda oferita de serviciile de gazduire web la care apelezi si destul spatiu pe disc.

Daca esti multumit de compania care ofera servicii de web design si development nu-ti ramane de facut decat de planificat strategia viitorului tau site web si a modului in care acesta va reusi sa se distinga de competitori. Mai jos vei gasi cateva ponturi pentru tine si web designeri ce pot fi cu incredere urmate pentru obtinerea eficientei atat de lipsita a multor site-uri web:

 • Creeaza un design atractiv – inca de la inceput gandeste-te cum i-ai putea atrage pe vizitatori. Pune-te in locul lor si gaseste punctele comune care v-ar face sa navigati pentru mai mult timp pe un site web. Vei vedea ca cel putin culorile si formele nu pot fi evitate. Dar si alegerea culorilor potrivite consta in asocierea acestora cu tipul de business pe care il ai.

De exemplu, un centru de sanatate este cel mai des asociat cu albastru (sau bleu), verde deschis completate, desigur, cu mult alb. Culorile intotdeauna se aleg pe baza starilor pe care le transmit, dar si in functie de semnificatia unanim cunoscuta a lor. Chiar si formele au o semnficatie aparte. Cercurile, de exemplu, denota stabilitate, caldura sau chiar familie.

 • Fii cat mai concis – nu incerca sa incarci un site web mai mult decat e nevoie. Iar asta este valabil atat din punct de vedere al continutului cat si din cel al crearii unui web design. Un design incarcat, nearisit va repugna sau cel putin va impiedica utilizatorii sa gaseasca rapid ceea ce cauta.

Abordeaza simplitatea. Iar in ceea ce priveste continutul, incearca sa nu oferi totul deodata intrucat, una la mana, vizitatorii nu au timpul sau rabdarea necesara parcurgerii unor blocuri mari de text, iar a doua la mana, cu cat esti mai succint cu atat cresc sansele sa fii mai bine inteles. Foloseste cuvinte cheie care servesc drept linkuri si ofera-le strictul necesar pe prima pagina, iar detaliile lasa-le pentru doritori.

 • Vitalizeaza-ti site-ul – daca acum cativa ani erau la moda ferestrele pop-up, designul amuzant, paginile incarcate, clipurile video etc. acum multi utilizatori le evita pentru un motiv intemeiat: ingreuneaza incarcarea site-urilor web ceea ce dauneaza atat optimizarii pentru motoarele de cautare, cat si vizitatorilor care nu mai au rabdarea necesara unei incarcari durabile.

Chiar daca oferi informatia necesara, daca nu presari un strop vitalitate cel mai probabil vei obtine un site web monoton, previzibil care nu va atrage prea mult vizitatorii. Aici intervine ajutorul companiilor care ofera servicii de web design si care pot ajusta designul prin diferite tehnici de la crearea animatiilor, incorporarea imaginilor calitative si pana la crearea unor efecte vizuale deosbite care totusi sa nu incarce inutil site-ul.

 • Alege cu grija imaginile si fonturile – daca fonturile stilate (Script sau Novelty) atrag atentia nu inseamna ca reusesc intotdeauna sa transmita mesajul. Si acestea se asociaza cu domeniul de activitate si chiar cu brandul unei afaceri. Nu se aleg deloc intamplator. De exemplu, un font de tip Script nu va fi niciodata asociat cu un centru de sanatate sau cu o institutie publica.

Imaginile, de asemenea, trebuie alese de firma care ofera servicii de web design sau se va apela la un fotograf profesionist, in cazul in care exista posibilitatea. Acestea sunt vitale pentru eficienta unui site web, iar daca sunt alese cu grija pot transmite mesajul dorit intr-un mod foarte simplu. Totodata, prea multe imagini pot afecta negativ site-ul.

 • Afla perspectiva vizitatorului – trebuie sa stii daca site-ul tau este vizibil, flexibil si accesibil din punctul de vedere al vizitatorului. Chiar de cand incepe testarea si dupa ce a fost lansat, cauta informatiile si serviciile (sau produsele) pe care le oferi prin intermediul site-ului si incearca sa vezi prin ochii vizitatorului ce imbunatatiri necesita.

Un site web eficient nu este atat de greu de obtinut, insa e nevoie de o atentie sporita la detalii: de la imagini, fonturi, spatii libere, culori, forme si pana la modul in care se comporta utilizatorul final care, pana la urma, stabileste gradul de eficienta al site-ului.

Cum se poate imbunatati viteza unui site web?

Viteza de incarcare a unui site web va conta intotdeauna atat pentru motoarele de cautare cat si pentru utilizatori. Este un factor major care influenteaza performanta unui site web.  Din acest motiv, cand apelezi la agentii sau firme ce ofera servicii de web design si development asigura-te ca iti pot oferi toate serviciile astfel incat produsul final pe care ti-l livreaza sa se bucure intr-adevar de performanta si eficienta necesare.

Cand vorbim despre eficienta unui site ne vom referi implicit si la performanta acestuia. Din ce in ce mai multe site-uri web sunt create pe platforma WordPress. Chiar daca WordPress se afla in top cand vine vorba de CMS (Content System Management) asta nu inseamna ca trebuie sau ca este in mod automat si cea mai rapida. Nici pe departe. De fapt, multi webmasteri incearca sa il faca cat mai rapid posibil iar daca viteza sa nu este optimizata nu se pot bucura de toate beneficiile sale.

De ce trebuie imbunatatita viteza unui site web creat pe WordPress?

Cand apelezi la agentii care ofera servicii de web design si development probabil nu te gandesti la toate aspectele si functionalitatile viitorului tau site web, cu atat mai putin la performanta acestuia. Chiar daca cu totii ne dorim un site web rapid, eforturile depuse in sensul acesta nu sunt de cele mai multe ori indeajuns, motiv pentru care multe site-uri web sunt ineficiente si dispun de o rata mare de abandon.

Iata principalele motive pentru care viteza unui site web trebuie neaparat imbunatatita:

 • O experienta a utilizatorului mult mai buna: viteza buna de incarcare este unul dintre factorii esentiali care determina calitatea experientei utilizatorului in interactiunea acestuia cu site-ul respectiv. Cand cauti o firma care ofera servicii de web design si development vei cauta ca aceasta sa acorde o atentie deosebita nevoilor si asteptarilor utilizatorilor finali intrucat pentru acestia va fi creat respectivul site web.

Oricat de atractiv ar fi un web design daca nu se bucura de o functionalitate perfecta (asta incluzand viteza buna de incarcare a site-ului) nu va oferi o experienta reusita utilizatorilor si va fi predispus unei rate mari de abandon. Slaba performanta a unui site web este, de cele mai multe ori, cauza abandonului.

 • O pozitie mai buna pe motoarele de cautare: nu mai este o noutate faptul ca Google foloseste drept criteriu de page rank a site-urilor pe paginile de rezultate viteza acestora. In stransa legatura cu experienta utilizatorului, timpul de incarcare a unei pagini web denota performanta acestuia ce se va traduce prin credibilitate si autoritate in „ochii” crawlerelor motoarelor de cautare.
 • O rata de conversie mai mare: daca o incarcare greoaie a site-ului duce la abandonul sau, in mod similar o viteza buna a sa ii va mentine pe vizitatori mai mult timp pe pagina ceea ce va duce la cresterea sanselor ca acei vizitatorii sa devina clienti.

Cum se poate imbunatati viteza unui site web construit pe WordPress?

Exista o multime de metode prin care se poate realiza imbunatatirea vitezei unui site web. Iata doar cateva dintre aceste metode:

 • Curatarea regulata a bazelor de date: adaugarea unor postari noi, stergerea unor postari vechi precum si instalarea sau dezinstalarea pluginurilor sau a temelor duc la aglomerarea bazei de date care va necesita o curatarea periodica. Exista o multime de pluginuri de la WordPress ce pot curata eficient baza de date, insa trebuie ales acela care nu va crea probleme legate de viteza site-ului. Un bun exemplu de astfel de plugin este WP-Optimize.
 • Folosirea CDN (Content Delivery Network): aceste retele sunt mult mai rapide decat serverele unor site-uri web iar utilitatea lor este dovedita in momementul in care in continutul site-ului exista clipuri video, imagini mari sau animatii.
 • Folosirea pluginurilor pentru optimizarea imaginilor: nu de putine ori se intampla ca, din cauza imaginilor, viteza site-ului sa scada considerabil. Imaginile sunt indispensabile in continutul unui site web, insa folosindu-se prea multe imagini dimensiunea site-ului va creste si odata cu aceasta creste si timpul de incarcare. Pentru site-urile create pe WordPress una dintre cele mai bune solutii – pe care si agentiile care ofera servicii de web design si development o recomanda – este optimizarea imaginilor prin module de extensie precum WP Smush, de exemplu. De asemenea, se recomanda si verificarea formatelor intrucat TIFF sau BMP sunt recunoscute ca fiind formate neprietenoase cu viteza de incarcare.
 • Gazduirea web: unul dintre motivele unei incarcari greoaie a site-ului poate fi calitatea serverului care il gazduieste. De aceea, recomandam verificarea serviciilor de gazduire astfel incat aceasta potentiala problema sa fie eliminata din start.

Oricat de atractiv si bogat in cotinut de calitate ar fi un site web, un timp  indelungat de incarcare a sa il va descalifica in cursa cu multi competitori din aceeasi nisa, determinandu-i pe vizitatori sa il abandoneze si sa se indrepte catre competitie. O agentie serioasa care presteaza servicii de web design si development nu inseamna doar o agentie care creeaza site-uri web atractive, ci in primul rand performante.