Web Design: 10 pasi pentru a imbunatati designul

Cu totii ne dorim un site web (web design) uluitor care sa functioneze perfect si care sa aiba o rata de conversie cat mai mare. Insa cati dintre noi chiar abordam designul unui site din toate punctele de vedere. Cum putem face sa il imbunatatim?

In etapele ce urmeaza vom vedea ce e de facut pentru a putea aborda si crea designul(web design) ideal.

1. Intelegerea proiectului – inainte de a incepe crearea designului unei pagini web e nevoie de o intelegere deplina a felului in care va functiona, care este scopul acesteia si mai ales ce pot castiga utilizatorii in urma folosirii sale. Designul nu are voie sa acapareze functionalitatea. Orice site de prezentare, magazin online sau aplicatie web trebuie sa aiba cel putin un scop.
Cu siguranta, obiectivul comun al tuturor este conectarea cu cat mai multi oameni, insa restul obiectivelor (informarea, divertismentul, cresterea vanzarilor, colectarea datelor etc.) necesita intelegere perfecta din partea web designerului pentru a putea fi creat intr-un mod inteligent.

2. Comunicarea corecta a ideii clientului. Detinatorul unei afaceri care si-a propus sa isi faca un site web si are nevoie de o echipa de web design trebuie sa stie cum sa comunice ce isi doreste pentru a sti ce sa ceara. Intre client si web designeri trebuie sa se creeze o conexiune astfel incat produsul final sa poate fi livrat utilizatorilor si inteles corect de catre acestia.

3. Planificarea proiectului si framework – planificarea designului este un pas important in procesul de web design. De aceea, se va lua in considerare felul in care utilizatorii vor interactiona cu un site web, cat spatiu are designerul la dispozitie sau cum va naviga utilizatorul. Toate acestea fac parte din framework-ul UX. Se va incepe cu acestea iar apoi se va crea fiecare componenta individuala intelegand produsul final.

4. Nu trebuie sa lipseasca entuziasmul. Indiferent de anvergura proiectului si de numarul corecturilor sau al reviziilor, nici web designerul, nici clientul nu au voie sa isi piarda entuziasmul. Este esential sa se identifice si sa se exploreze partile aparent minore carora nimeni nu le acorda atentie, iar ideile inovatoare pot fi egale cu designul.

5. Fiecare pixel conteaza. Designul unui site web consta, in egala masura, in ideea initiala si in executie. O multime de proiecte au luat viata pornind de la o idee buna insa nu au reusit sa creeze niciun impact din cauza unei implementari gresite. Iar utilizatorii disting un design reusit de unul saracacios. De aceea, este importanta atentia la detalii.

6. Intrebarile si indoielile sunt binevenite. Desigur, in mod ideal, increderea intr-o idee si in implementarea corecta a sa este importanta, insa pe durata intregului proces de web design, designerul si clientul trebuie sa isi puna intrebari, sa caute solutii si mai ales sa priveasca din perspectiva utilizatorului final. Respectivul site web este deosebit? Ofera ceva nou? Inspira in vreun fel? Astfel de intrebari ajuta la parcurgerea mai rapida a procesului de design si vor genera rezultate mai bune.

7. Consultarea altor departamente. Munca de echipa este, indiscutabil, mult mai productiva decat munca individuala. De exemplu, in realizarea unui site web, ideile creative pot apartine atat web designerului, cat si programatorilor, producatorilor sau clientilor. Ideile tuturor se pot completa dand nastere unui produs complex si original.

8. Organizarea. Oricat de intuitiv pare, fara o organizare buna, crearea designului unui site de prezentare sau al unui magazin online este foarte dificila. Pentru web designeri, buna organizare consta in denumirea tuturor straturilor (layers) intr-un mod logic si structurarea lor de la cap la coada. Folosirea carioajelor este, de asemenea, foarte utila pentru crearea unui proiect cu precizie si consecventa. Designul final va fi asemena completarii unui puzzle.

9. Consecventa – nu este neaparat un pas, cat o necesitate. In procesul de web design, orice abatare de la stilul propus initial se va vedea. Felul in care se vor crea butoanele, fundalul, pictogramele, linkurile, fonturile necesita consecventa atat pentru aspectul final al respectivului site web, cat si pentru usurinta si placerea utilizatorului de a naviga si de a intrebuinta un site. Din nou, atentia la detalii e cruciala.

10. Testarea si aprecierea proiectului. Dupa ce proiectul a fost testat, iar aspectul si functionalitatea sa sunt perfecte sau cel putin sunt conform planului este momentul aprecierii. Intreaga echipa de web design trebuie sa se bucure de produsul final. Un site web neapreciat de designeri sau programatori cu siguranta va starni reactii negative si din partea unor utilizatori.

Chiar daca acesti pasi nu se aplica in totalitate designerilor, cu siguranta sunt cativa dintre ei care vor ajuta la imbunatatirea designului sau a modului in care se creeaza acesta. Desigur, imbunatatirile pot avea loc oricand in procesul de web design, insa cu cat se intampla mai curand, cu atat e mai bine.