Web Design – Crearea unei pagini web reusite

Tendintele in web design se pot aplica si layouturilor unor site-uri ce detin o singura pagina. Exista, desigur, cateva caracteristici unice care pot adauga designului unei pagini web un efect deosbit. Dar ca in orice proces de web design, e musai sa tinem cont de experienta utilizatorului (UX) si de bunul simt prin aplicarea unor concepte creative.

Tehnicile de creare a designului unei pagini web – asemenea tehnicilor de crearea unor portofolii sunt usor diferite fata de cele de creare a unui site web bogat in pagini. Accentul se va pune atat pe aspect, cat si pe functionalitate fara a aglomera designul cu o multime de elemente.
In acest sens, vom enumera cateva tehnici utile de web design menite sa ajute la crearea unei pagini web reusite, daca sunt aplicate corect.

– Scroll fix pe calupuri (blocks) – cand tot continutul unui site web e comprimat intr-o singura pagina web, se pot imparti sectiunile in calupuri orizontale. Iar cand utilizatorul da scroll vertical, va parcurge fiecare sectiune in parte rezultata in fundal si delimitata de culori, imagini sau alte elemente de web design diferite. In completarea acestei tehnici se pot folosi sageti subtile in subsolul paginii pentru a incuraja navigarea si pentru a putea ajunge la sectiunea dorita.
Tehnica de scroll vertical nu este deloc una noua, insa efectul produs este unul foarte reusit si mai mult decat atat, este apreciat de utilizatorii de dispozitive mobile. Pentru crearea unei astfel de pagini web se poate folosi un plugin de jQuery pentru paralax scrolling sau JavaScript.

– Design responsive – deloc un concept nou de web design, insa implementarea sa evolueaza continuu. Un layout responsive este imperios in special pentru portofoliile comprimate in site-uri bazate pe o singura pagina. Este cu atat mai important cu cat respectivele pagini web reprezinta imaginea sau oglinda unei afaceri.
Ajustarea contintului si a meniului de navigare pentru fiecare dispozitiv mobil in parte denota credibilitate si seriozitate. Continutul respectivei pagini web poate fi impartit in doua sectiuni orizontale ce se pot retracta in functie de latimea browserului. Desigur, pentru crearea unui web design responsive vom gandi un concept aerisit – spatiul liber este foarte apreciat de catre utilizatori. Iar testarea ulterioara este necesara pentru a ne asigura ca intr-adevar functioneaza perfect indiferent de dispozitivul folosit.

– Animatii si efecte – pentru a atrage atentia utilizatorilor unei pagini web, sunt necesare elemente de web design interactive pastrand totusi un echilibru pentru a lasa efectul de dinamism si creativitate. Desigur, se pot folosi imagini animate sau continut animat.

– Navigare de tip slide ascunsa – aceasta tehnica de web design este apreciata in special in cazul site-urilor cu o singura pagina intrucat neexistand alte pagini web, linkul de navigare creeaza un comportament de auto-scroll. Asa ca utilizatorii vor da un singur click pentru a naviga pe pagina, respectiv pe sectiunile paginii. Folosirea unei navigari ascunse va ajuta la crearea unui design aerisit. Intreg continutul trebuie sa fie accesibil chiar de pe pagina.

– Minimalism – claritatea si simplitatea sunt tehnici cheie de web design pentru crearea unui site web cu o singura pagina. Asta nu inseamna ca trebuie sa ne axam pe mult spatiu alb si text constrastant, ci doar sa dezgolim layoutul de elemente inutile care ar aglomera designul. Singura regula care trebuie respectata este inteligibilitatea continutului, dar se pot folosi culori si pictograme.

– Utilizarea contrastului – e o tehnica de web design ce trebuie aplicata oricand indiferent de proiectul creat, insa in cazul unui site web cu o singura pagina contrastul este cu atat mai important. Folosit intr-un mod creativ, acesta va sintetiza frumusetea continutului si va mentine echilibrul dintre continutul scris si elementele vizuale.

– Selectarea strategica a continutului – e necesara o anumita meticulozitate in selectarea continutului si in incorporarea sa. Din acest motiv, multe site-uri bazate pe o singura pagina web sunt de obicei atragatoare permitand utilizatorilor sa isi extraga informatiile necesare din elementele grafice mai degraba, decat din navigare sau continut scris. Respectivul site web trebuie sa transmita o poveste si sa livreze o experienta reusita utilizatorului prin cat mai putin continut posibil.

Crearea unui site web bazat pe o singura pagina are avantajul ca este mai usor de intretinut, de actualizat, permite o navigare mai simpla si mai placuta si nu exista riscul de incarcare cu elemente superflue. In schimb, dezavantajul este ca necesita cunostinte ridicate de HTML5, CSS3 si JavaScript. De asemenea, si procesul de optimizare SEO va fi mai dificil din cauza faptului ca va exista un singur URL si o singura referinta de title tag.

In concluzie, portofoliile create pe o singura pagina nu sunt pentru toata lumea. De obicei acestea se adreseaza persoanelor fizice, companiilor mici, campaniilor sau chiar unor designeri. Cheia in crearea unei singure pagini web care sa cumuleze toata informatia, ca in orice proces de web design, consta in creativitate si planificare strategica pentru a ne asigura ca fiecare element din continut va conduce utilizatorul catre motivul pentru care viziteaza respectiva pagina.