Web Design – Cum alegem modelul de UI?

Intrucat exista mii de modele de UI (interfata cu utilizatorul) si inca se mai creeaza zilnic altele noi trebuie sa stim cum alegem unul dintre ele inainte de a incepe procesul de web design.

Pentru a stabili care dintre prototipurile de UI ni se potriveste cel mai bine trebuie sa clarificam urmatoarele:

– Care sunt problemele si obiectivele respectivului site web?

– Ce modele folosesc alte site-uri pentru a rezolva aceste probleme?

– Cum folosesc site-urile aceste prototipuri?

– Cum le putem diseca si cum putem extrage elementele de web design potrivite pentru noi?

Alegand un model de UI in functie de probleme si de obiective vom evita alegerea unui layout doar datorita faptului ca este atragator. Chiar daca unele tipare sunt populare nu inseamna neaparat ca intotdeauna trebuie sa adoptam ultimele tendinte in web design.

Intodeauna cand realizam un site web vom porni de la obiectivele acestuia si de la felul in care putem ajuta utilizatorii site-ului sa le atinga.

Vom porni de la o problema simpla dar uzuala pe care multe pagini web o intampina: utilizatorii evita sa se autentifice pe site. In acest sens, urmand etapele de mai sus, vom vedea cum putem alege un tipar de UI astfel incat sa ne rezolve problema:

1. Identificarea problemei – intrucat utilizatorii continua sa ne viziteze site-ul si totodata sa petreaca mult timp navigand pe acesta, putem deduce ca problema consta in procesul de autentificare. Solutia va fi atunci o simplificare a procesului de autentificare sau inregistrare.

2. Cautarea unor modele de UI pe care alte pagini web le folosesc pentru rezolvarea acestei probleme – vom vizita site-uri similare cu al nostru. Vom vedea ca multe dintre ele folosesc un tip de autentificare prin social media ce permite utilizatorilor sa se inregistreze mai rapid. Este o solutie buna pentru problema de mai sus.

3. Examinarea modului in care alte pagini web folosesc aceste tipare – daca urmarim site-urile mari (de exemplu Spotify sau Pinterest) si vedem cum au introdus aceasta tehnica de web design ne putem inspira astfel incat rezultatul sa fie productiv.

4. Disecarea tiparului si extragerea elementelor de web design care ni se potrivesc si care ne vor ajuta – intrucat multe site-uri folosesc diferite retele de socializare (Google +, Twitter, Facebook, LinkedIn etc.) si ofera utilizatorilor alegerea retelei dorite, probabil ca nu vom dori includerea tuturor, ci vom alege ce ne intereseaza.

Nu mai este o supriza faptul ca majoritatea site-urilor folosesc in procesul de inregistrare, autenficarea cu profilul de Facebook, iar celelalte retele de social media apar sub forma unor pictograme.

Desi in web design consecventa este un principiu bun, alegerea unui tipar de UI nu trebuie sa fie definitiva. Chiar daca cunoastem si folosim aceste tipare, in etapa de web design trebuie sa avem mereu o perspectiva noua. In acest fel, respectivul site web va avea un aspect cunoscut, memorabil, dar in acelasi timp va aduce ceva nou utilizatorilor.

Exista cateva resurse de modele de UI ce pot veni in intampinarea celor care isi doresc un nou site web al carui web design sa fie memorabil. Dintre ele amintim:

– ui-patterns.com (o biblioteca destul de complexa administrata de Anders Toxboe unde se pot gasi de la modele de bare de navigare, formulare, tabele, continut si pana la meniuri sau filtre de cautare).

– Pattern Tap (administrata de agentia de web design ZURB) – o biblioteca stufoasa cu multe modele de UI clasificate dupa stil, tip, culoare dar si dupa tipul de dispozitiv.

– siteinsipre.com – o prezentare ale celor mai reusite modele de web design si design interactiv categorisite in functie de stiluri, tipuri, subiecte sau platforme.

– inspired-ui.com – reprezinta un cumul de prototipuri de UI special create pentru iPhone, Android sau iPad extrem de usor de folosit datorita meniului simplu de tip dropdown.

– Useyourinterface.com – este o biblioteca care se extinde treptat si aduna interfete de tranzitie si modele de design prin interactiune.

Acestea sunt doar cateva dintre bibliotecile online de prototipuri de UI. E musai sa intelegem ca daca interfata cu utilizatorul este placuta si simpla, atunci intreaga experienta a utilizatorului legata de un site web va fi placuta, iar rezultatul pe care il urmarim (cresterea ratei de conversie sau cresterea numarului de autentificari, de exemplu) nu va intarzia sa apara.

Chiar daca ne dorim un web design unic si uluitor, ne putem inspira folosind cele mai bune prototipuri de UI pentru a avea o certitudine legata de modul in care utilizatorii inteleg si utilizeaza un site web.

Un web design reusit ii va multumi pe utilizatori si ii va determina sa revina pe acel site web oferindu-le sentimentul de familiarizare si usurinta de utilizare bazandu-se pe intuitie. Tiparele de UI reprezinta unelte utile pentru a realiza un site web si a obtine satisfactia vizitatorilor insa, in acelasi timp, si implementarea lor trebuie sa se realizeze intr-un mod creativ si original pentru a oferi senzatia de naturalete.