Web Design – Cum se foloseste simetria?

In web design adesea se incorporeaza multe idei diferite in ceea ce priveste compozitia. Si o regula de compozitie aproape deloc discutata, dar de o importanta majora se leaga de simetrie. Acest proces presupune ajustarea tuturor elementelor in asa fel incat sa se alinieze in parti egale.

Crearea unui layout folosind simetria ne ajuta sa aliniem anumite elemente in grupuri. Desigur, de multe ori si asimetria aduce valoare unei pagini web evidentiind anumite elemente de pe pagina. Amebele tehnici sunt valoroase in web design si ar trebui folosite in functie de respectivul site web, de obiectivele sale si de mesajul ce trebuie transmis.
Cand si cum ar trebui sa tinem cont de simetrie?

– Navigare si antet

Nu exista niciun dubiu ca antetul unei pagini web este una dintre cele mai importante parti ale acesteia. Incorporand un antet bine echilibrat in layoutul unui site web vom imbunatati sansele unei experiente de navigare mai placute si in acelasi timp va oferi un sentiment de profesionalism.
Cum putem tine cont de simetrie in web design, mai ales in crearea antetului? In primul rand vom crea un meniu de navigare bine gandit, intr-o structura logica si cat mai echilibrata. Unul dintre avantajele folosirii simetriei in web design este faptul ca vizitatorul se va obisnui rapid cu stilul in care este realizat un site web si va naviga foarte usor pe acesta. Este usor de recunoscut un antet construit simetric si un meniu de navigare pe masura nu va lasa niciodata senzatia de ratacire.
Un antet care este construit folosindu-se simetria perfecta va fi intotdeauna acolo unde ne asteptam si nu va crea nicio surpriza. Este ideal sa adoptam acest tip de antet cand site-ul nostru este dedicat unei afaceri bine definite, in special in cazul in care exista doua sau mai multe ramuri ale acesteia ce pot fi evidentiate inca de pe prima pagina a respectivului site web.
Simetria in bara de navigare poate fi incorporata atat orizontal cat si vertical. In functie de stilul continutului si de tipul de navigare (scroll, parallax etc.) paginile site-ului pot fi sectionate exprimand si detaliand fiecare in parte ramurile afacerii pe care site-ul o reprezinta.

– Elementele de pe pagina

Multe pagini web sunt construite tinand cont de typography, dar si tinand cont de elementele dispuse in diferite locuri ale paginii. Aceste elemente pot fi liste, butoane CTA (Call To Action) sau diverse grafice legate de continut.
Simetria ne poate ajuta sa introducem aceste elemente in pagina mai usor folosindu-ne de spatiul liber intr-un mod mai natural. De exemplu, putem imparti o imagine in doua parti evidentiind doua caracteristici importante ale site-ului. Sau, in cazul in care avem mai multe elemente importante, putem crea inca din Homepage un tabel ori o lista utilizand culori alternante care se vor repeta.

– Structura typography

Stim deja ca typography este o componenta esentiala in web design si ca fiecare site web in parte este creat pe baza unui anumit stil de typography. Intrucat continutul este relativ usor de creat, modul in care este dispusa aceasta – typography – reprezinta coloane vertebrala a informatiei impartasita pe Internet prin intermediul anumitor pagini web.
Simetria in typorgaphy se va stabili incepand cu titlurile, paragrafele si pana la linkurile unei pagini web. Typography este maleabil si ne permite sa adaptam continutul in functie de sectiunile fiecarei pagini in parte. Un paragraf din layoutul principal, de exemplu, poate avea un stil mai diversificat fata de cel din bara laterala sau din subsolul respectivei paginii.
Este usor de obtinut simetria prin typography, intrucat putem imparti continutul unui site web in coloane care ajuta atat la inteligibilitatea acestuia cat si la atragerea atentiei utilizatorilor. Multe caracteristici ale layoutului se bazeaza pe dualitate. O alta metoda de utilizare a simetriei in typography este alternarea continutului scris cu pictograme sau imagini, pe masura ce navigam vertical pe pagina (scroll).

– In subsolul paginii

Pentru a obtine simetria in subsolul unei pagini web vom stabili in primul rand numarul linkurilor necesare. In acest sens, vom distribui linkurile pe categorii in coloane, sau daca sunt putine le vom imparti asemenea celor din bara de meniu.
De asemenea, nu putem neglija o regula care tine de web design si anume utilizarea spatiului liber care este primordiala in crearea subsolului unei pagini web. Spatiul liber – daca este folosit in proportii egale – va oferi o impresie naturala de simetrie oricarui subsol. Si datorita faptului ca subsolul nu este considerat un loc destinat continutului principal putem experimenta cu dimensiunile fonturilor si inaltimile randurilor in cautarea proportiei perfecte de spatiu alb care va defini cat mai bine intregul proiect.
Subsolul va fi intotdeauna cea mai aerisita parte a unei pagini web si va dispune de un contrast puternic. Nu degeaba majoritatea site-urilor dispun de un subsol simplu bazat pe un fundal negru (sau o culoare inchisa) si linkuri albe. Insa nu este o regula.
Obtinerea simetriei in web design nu este usoara, insa plecand de la obiectivele unui site web si de la principalele caracteristici ale acestuia ne putem folosi de antet, navigare, anumite elemente ale paginii, typography si nu in ultimul rand de subsol astfel incat sa cream senzatia de simetrie. De retinut, insa, ca nu toate proiectele pot fi create bazandu-ne pe simetrie.