Web Design – Folosirea elementelor ludice in constructia unui site web

Multe pagini web au rolul de a informa vizitatorii despre activitatea unei afaceri sau a unei personalitati. Dar pe langa acest rol informativ exista si functia de divertisment pe care o indeplinesc doar cateva dintre milioanele de pagini web existente.

Intentiile proprietarilor anumitor pagini web cuprind, in mare masura, atragerea vizitatorilor. In acest sens, aproape orice proiect poate combina functia de informare cu cea de divertisment. In web design, abordarea celor doua stiluri nu este deloc noua. Creativitatea, inspiratia si imaginatia sunt calitatile cele mai de pret pe care multi web designeri le au sau ar trebui sa le aiba.

Abordarea unor elemente ludice este foarte utila in web design. Desigur, nu orice site web trebuie creat cu scopul de a amuza vizitatorii. De exemplu, un site destinat bolnavilor va mentine un aer sobru si decent pentru a-si castiga si pastra credibilitatea.

Emotiile pozitive au o deosebita importanta . In functie de obiectivele propuse de catre fiecare proprietar al unei afaceri, respectivul site web va veni in intampinarea vizitatorilor in incercarea de a-i informa, amuza sau ajuta intr-un fel sau altul. De aceea, in web design, trezirea unor reactii pozitive sau cel putin a interesului vizitatorilor unui site web este cruciala.

Elementele ludice de UI (interfata cu utilizatorul) cel mai des folosite in web design sunt:

• Culorile puternice – experimentarea mai multor nuante si combinatii de culori for imbunatati designul unui site web. Culorile potrivite si asociate corect cu domeniile respective pot crea un impact puternic in mintea utilizatorilor.

• Forme neobisnuite – pot aparea ca elemente surpriza. Fie ca sunt butoane, etichete, stickere, insigne sau alte elemente de web design cu siguranta vor atrage atentia vizitatorilor nefiind obisnuiti cu astfel de elemente.

• Fonturi de dimensiuni mari – ajuta la inteligibilitatea continutului unei pagini web si au avantajul ca atrag atentia mult mai repede ca fonturile obisnuite.

• Animatii – creeaza un layout dinamic, interactiv si mult mai interesant pentru utilizatori care vor fi dornici sa navigheze si sa exploreze un site web construit astfel. Utilizate inca de pe prima pagina, capteaza imediat atentia si retin vizitatorii pentru mai mult timp pe site.

• Sliders – sunt elemente de web design din ce in ce mai des folosite datorita faptului ca permit afisarea unui continut bogat inca de pe prima pagina a unui site web.

• Interactivitatea – se poate obtine cand obiectele de web design raspund actiunilor utilizatorilor oferind un mai mare interes acestora (de exemplu, butoanele sau hyperlinkurile sunt cele mai simple si uzuale elemente interactive folosite in continutul unui site web pentru a determina utilizatorii sa actioneze).

• Fotografii si clipuri video – capteaza imediat atentia, mai ales daca sunt de calitate. Arta fotografica se imbina de minune cu web designul.

De ce ar trebui abordat un stil jucaus in web design?

In primul rand ar fi motivarea utilizatorilor de a explora un site web si de a investiga. Apoi este nevoia de relaxare si destindere pe care o au toti oamenii. Navigarea pe un site ar trebui sa fie un proces placut si usor, iar anumite elemente de web design precum animatiile, sliderele sau butoanele CTA anima si ofera dinamism site-urilor facandu-le mult mai atractive.

Apoi apare frica de necunoscut – navigarea pe un site web nou si deosebit poate provoca confuzii, insa daca se utilizeza elemente amuzante aceasta frica de necunoscut se va transforma intr-o calatorie explorativa.

Cand este potrivit stilul jucaus in web design?

Cum am spus si mai devreme, e posibila includerea elementelor ludice in aproape orice design, insa sunt multe categorii in care aceasta nu este potrivita. Domeniile care pot fi asociate usor cu joaca si amuzamentul sunt: muzica, filmele, jocurile, paginile web de amuzament, restaurante, canale (TV sau radio) pentru copii etc.

O experienta interactiva a utilizatorilor incepe in momentul in care acestia uita pentru un scurt timp de ce se afla pe acea pagina web si se angajeaza in interactiuni de dragul explorarii. Joaca este o activitate in care oameni se aventureaza din amuzament, nu din motive practice. Desigur, dupa ce si-au satisfacut nevoie de amuzare se vor intoarce la scopul initial al vizitarii respectivei pagini web. Insa oferirea unei experiente mai placute ii poate converti in clienti fideli.

Folosirea unor elemente de web design cu caracter ludic imbina UI cu UX, rezultand un site web cu un design captivant si reusit care isi va indeplini scopurile atat din punct de vedere al aspectului, cat si a functionalitatii.

Intr-adevar exista riscul de a da peste utilzatori care nu vor aprecia “invitatia la joaca” si pot considera nepotrivita aceasta abordare in web design. De aceea este importanta cunoasterea publicului caruia i se adreseaza respectivul site web inca dinaintea crearii sale.

Nevoia de amuzare sau de divertisment, pe scurt, nevoia de a rade este atat una psihologica cat si fiziologica. De aceea, e imperativ sa se faca apel catre aceasta ori de cate ori apare ocazia, iar crearea unui site web este o ocazie buna de a folosi toate instrumentele necesare pentru a satisface nevoile si cerintele utilizatorilor.